IFC zainteresovan za javno-privatna partnerstva u Srbiji

Bez autora
Feb 08 2011

Ministar za infrastrukturu u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić razgovarao je danas sa direktorom zaduženim za infrastrukturu i prirodne resurse Međunarodne finansijske korporacije (IFC), koja je članica Svetske banke za Evropu, Bliski istok i Severnu Ameriku Gulrezom Hodom. Kako je saopšteno, delegacija IFC izrazila je spremnost da podrži razvoj infrastrukture u Srbiji kroz primenu modela javno-privatnog partnerstva. Ono što njih interesuje su pripremljeni projekti, a predmet pregovora će biti i izgradnja beogradskog metroa, mostova i obilaznice oko Beograda. Za Srbiju u oblasti putne infrastrukture prioritet je završetak Koridora 10, što će biti učinjeno do kraja sledeće godine. Drugi prioritet je izgradnja autoputa od Beograda do Boljara na crnogorskoj granici – Koridor 11, koji će koštati dve milijarde evra...

IFC zainteresovan za javno-privatna partnerstva u SrbijiMinistar za infrastrukturu u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić razgovarao je danas sa direktorom zaduženim za infrastrukturu i prirodne resurse Međunarodne finansijske korporacije (IFC), koja je članica Svetske banke za Evropu, Bliski istok i Severnu Ameriku Gulrezom Hodom.

Kako je saopšteno, delegacija IFC izrazila je spremnost da podrži razvoj infrastrukture u Srbiji kroz primenu modela javno-privatnog partnerstva. Ono što njih interesuje su pripremljeni projekti, a predmet pregovora će biti i izgradnja beogradskog metroa, mostova i obilaznice oko Beograda.

Za Srbiju u oblasti putne infrastrukture prioritet je završetak Koridora 10, što će biti učinjeno do kraja sledeće godine. Drugi prioritet je izgradnja autoputa od Beograda do Boljara na crnogorskoj granici – Koridor 11, koji će koštati dve milijarde evra. Treći prioritet je izgradnja regionalnih autoputeva od Beograda ka Vršcu, od Rume do Šapca, od Paraćina do Zaječara i od Pojata prema Republici Srpskoj. Svi ti projekti biće završeni u narednih 10 godina.

U saopštenju se još navodi da je u oblasti železničkog saobraćaja prioritet izgradnja Koridora 10, sa elektrificiranim i dvokolosečnim prugama za mešoviti saobraćaj, na kojima će vozovi moći da saobraćaju brzinom od najmanje 160 kilometara na čas, za šta će u narednih šest godina biti opredeljeno 4,6 milijardi evra. U naredne dve godine u železnički Koridor 10 biće uložena 1,1 milijarda evra za deonice od Beograda do Subotice, za Beogradski železnički čvor i za deonicu od Niša do Dimitrovgrada, što bi trebalo da bude završeno do kraja 2012. godine. Prioritet na železnici će biti i modernizacija pruge Beograd– Bar, čija je vrednost radova približno 350 miliona evra, a u naredne dve godine trebalo bi da se gradi beogradski metro.

Takođe, prioritet je i reka Dunav, pa će u naredne četiri godine biti uloženo 350 miliona evra u opremanje luka, a za državu će biti prioritet i formiranje nove nacionalne avio-kompanije u strateškom partnerstvu sa nekom uspešnom kompanijom.

IFC je izrazio zainteresovanost za saradnju sa Srbijom, pa će u narednom periodu biti razmotreni svi predloženi projekti i mogućnosti.

IFC se bavi javno-privatnim partnerstvom na globalnom nivou, pri čemu je tu najvažnije da rizik bude pravilno raspoređen između javnog i privatnog sektora i da taj model bude dobro strukturiran.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik